Annonse
00:00 - 17. januar 2020

Seriemord på trøndersk

Rik på indisier, men fattig på beviser.

Virkelighetskrim: «Seriemorderen i Orkdal» måtte komme før eller senere. Men det er vanskelig å vurdere hvorvidt serien er grundig og nyansert eller bare rotete. Foto: TV 2
Annonse

I 1983 ble Arnfinn Nesset dømt til 21 års fengsel for å ha tatt livet av 22 pasienter mens han arbeidet som bestyrer på Orkdal sjuke- og aldersheim. I avhør hevdet Nesset å ha begått 27 drap, men i retten erklærte han seg ikke skyldig. I dagens medieklima er en slik historie dømt til å ende opp som virkelighetskrim før eller senere, og i Seriemorderen i Orkdal guider journalist Jens Christian Nørve og forhenværende Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen (begge kjent fra Åsted Norge) seerne gjennom en sak som er rik på indisier, men fattig på beviser. Historien de forteller er like deler mordgåte og psykologisk mysterium, med Nesset som det svarte hullet de tvetydige kjensgjerningene kretser rundt.

I en tid der norske virkelighetskrim-produsenter strever med å finne en fungerende balanse mellom amerikanske sjangergrep og hjemlig virkelighet, skiller TV 2s bidrag til virkelighetskrimvinteren seg ut med sin trauste reportasjeestetikk. Her er det få tilløp til den typen forførende virkemidler som får publikum til å se gjennom fingrene med mangelfulle resonnementer og presseetiske vurderinger, men desto flere keitete intervjuer med involverte parter, ispedd arkivbilder av en av de mest heltemodige hentesveisene i norsk kriminalhistorie.

Fortellingen svinser hit og dit uten noe intuitivt forståelig mønster eller metode, og det er vanskelig å vurdere hvorvidt serien er grundig og nyansert eller bare rotete. Bedømt ut fra de første tre episodene, kan man imidlertid ikke med god samvittighet oppfordre publikum til å se lenge nok til å finne det ut.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse