09:13 - 14. januar 2020

Nye medievaner får stadig flere journalister til å se bakover istedenfor fremover, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Stadig flere journalister ser bakover i stedet for fremover, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

«Husker du»-journalistikk: En påfallende stor del av VG og Rubicons populære podkast «Uløst» handler om «saker som aldri blir ferdige», som for eksempel Birgitte Tengs-drapet. Bildet er fra åstedsundersøkelsen på Karmøy i 1995. Foto: Hugo Bergsaker / NTB scanpix

Da VG nylig utlyste ny stilling som leder for avisens nyhets- og aktualitetspodkaster, vitnet stillingsbeskrivelsen om noen av forskyvningene som pågår i medielandskapets kontinentalplater. Et tidligere avishus som satser tungt på lyd som medium og produkt. En stadig mer skjerpet oppmerksomhet om det allestedsnærværende begrepet «historiefortelling», og et engstelig, aldri hvilende blikk på publikums skiftende vaner og behov. Alt for å ta VG til «et nytt nivå innen podkast», som det het.

Vi får håpe at personen som får jobben, også viderefører en av VG-redaksjonens sterke tradisjoner, som det ikke sto så mye om i utlysningsteksten: å være enda mer opptatt av og i dag enn da og i går.

«Therese-saken … For meg blir den aldri ferdig», sukket et av intervjuobjektene i andre sesong av VG og Rubicons populære podkast «Uløst» fra noen år tilbake, som handlet om niåringen med nyfelt fortann som forsvant fra et boligfelt i Drammen i 1988. Setningen oppsummerer også hvordan det oppleves å være publikum til deler av norsk podkastproduksjon.

Annonse