07:22 - 15. januar 2020

Norges første «sirkulære bygg» gjør finn.no til en aktør i byggebransjen, skriver Gaute Brochmann.

Norges første «sirkulære bygg» gjør finn.no til en aktør i byggebransjen, skriver Gaute Brochmann.

Gjenbrukt betong: Betongen fra regjeringsbygget R4 går ikke i søpla, men flyttes litt borti gata, til Kristian August gate 13 ved Tullinløkka.

Denne uken la NRK ut en videosnutt som viser hulldekker som plukkes ned fra det tidligere regjeringsbygget R4 som nå rives. Hulldekker er sånne store betongflak som skiller etasjene i vanlige kontor- og leilighetsbygg. Og denne typen industrielt bygningsmateriale er stort sett bare forsidestoff ved jordskjelv, krig eller katastrofer.

Nå var det imidlertid en real gladsak som var lagt ut: Betongen går ikke i søpla, men flyttes litt borti gata, til Kristian August gate ved Tullinløkka, der Entra Eiendom sammen med MAD arkitekter og den kommende leietageren Spaces akkurat nå bygger Norges mest ambisiøse ombruksbygg.

Betongindustrien er tradisjonelt sett en av de absolutte verstingene når det kommer til CO2-utslipp. I saken «Den store CO2-synderen du kanskje ikke visste om» skrev BBC i 2018 at hvis Sement var et land, ville bare USA og Kina forurense mer. Og hvis du lurer på nøyaktig hvorfor massivtre har fått så mye positiv omtale de siste årene, er hovedgrunnen at det ikke er betong.

Annonse