07:20 - 28. januar 2020

Monument til en fortrengt historie

København: En statue til minne om slavestaten Danmark.

Jeannette Ehlers og La Vaughn Belles syv meter høye bronsestatue 'I Am Queen Mary' er det første danske minnesmerket over landets kolonihistorie.

Kontinentet begynner i København. Ikke til forkleinelse for alle byene som har ansiktet vendt mot Østersjøen, men hvis reisen går sørover fra Oslo, er dette den første byen som vender seg mot det europeiske fastlandet. (Ja, jeg vet at Sjælland er en øy.)

Det er heller ikke til å komme forbi at Norges historie fra middelalderen til 1814 er historien om en provins under København. Altså er byen både praktisk og mentalt et naturlig første stoppested på denne vinterrail-turen.

Sukker og tobakk. Det utadvendte ansiktet har sine skyggesider, det også. Landets enorme velstandsvekst fra slutten av 1700-tallet var bygget på arbeidet til mennesker som ble fratatt absolutt alt. Danmarks karibiske kolonier, St. Thomas og St. Croix, ble drevet av slaver helt frem til 1848.

Annonse