09:29 - 05. januar 2020

«Mannen som falt» tar norsk virkelighetskrim inn i peisestuen, skriver Aksel Kielland.

Mannen som falt tar norsk virkelighetskrim inn i peisestuen, skriver Aksel Kielland.

Godt utgangspunkt: Hvem drepte Jan Wiborg? tar for seg de besynderlige omstendighetene rundt en norsk sivilingeniørs død i København i juni 1994. Foto fra serien: Discovery Networks Norway

Lille nyttårsaften kunne NRK og VG rapportere at privatetterforsker Tore Sandberg i november mottok en revolver som potensielt kan være drapsvåpenet i Orderud-saken. Revolveren ble overlevert Gjenopptakelseskommisjonen, som sendte den videre til Kripos for tekniske undersøkelser, og der har den befunnet seg siden. Kommisjonens leder Siv Hallgren uttalte til VG at hun ikke vet når undersøkelsene er ferdige, mens en utålmodig Sandberg sa han håpet at medieoppmerksomhet ville få fortgang i arbeidet. Nyheten er en betimelig påminnelse om at norske kriminalsaker følger en omstendelig og ofte frustrerende langtekkelig dramaturgi, og at tv-serien Gåten Orderud, som de to mediehusene samarbeidet om, endte med et gedigent antiklimaks.

Spørsmålet om hvorvidt sannheten om et av 90-tallets mest berømte uoppklarte dødsfall vil bli servert i den avsluttende episoden av en virkelighetskrimserie, er et alle som setter seg ned for å se Dplays Mannen som falt bør ha i bakhodet. Med utgangspunkt i Knut Lindhs bok Hvem drepte Jan Wiborg? tar serien for seg de besynderlige omstendighetene rundt den norske sivilingeniørens død i København i juni 1994 (Lindh har en prominent rolle i serien). Wiborg ble kjent for allmennheten da han fikk i oppdrag å kvalitetssikre Meteorologisk institutts tåkemålinger på Hurum, som en del av prosessen med å utrede alternativer for ny hovedflyplass på Østlandet. Etter å ha gjennomgått funnene og måleapparatene konkluderte han med at Stortingets beslutning om å velge Gardermoen fremfor Hurum bygget på feilaktig informasjon, og at noen bevisst hadde manipulert tallene som lå til grunnlag for avgjørelsen. Før han reiste til København skal Wiborg ha hevdet at han visste hvem som sto bak, og at han fryktet for sin egen sikkerhet.

Samtidig er Wiborg-saken i høyeste grad et personlig drama. Wiborg var gift med en fransk kvinne som tok med seg parets sønn ut av landet, hvor hun holdt dem begge skjult for sin tidligere ektemann (en faksimile av et Dagblad-oppslag som figurerer i serien erklærer at «Daniel (9)» ble «kidnappet tre ganger»). En stor del av Wiborgs liv handlet om å spore opp ekskonen og sønnen. Han dro på uannonserte besøk til mistenkte bostedsadresser i Frankrike og engasjerte privatetterforsker i England. Årsaken til at han reiste til København skal ha vært en avtale om å møte sønnen, men sønnen har senere benektet at noe slikt møte noensinne var planlagt, og sagt at han ikke aner hvem som ga Wiborg denne beskjeden (både sønnen og ekskonen har bistått i arbeidet med serien, men har ikke latt seg intervjue).

Annonse