00:00 - 24. januar 2020

Lov og arkitektonisk orden

Med Domus Juridica på Tullinløkka har Oslo fått en fremragende nytolkning av klassisk arkitektur – akkurat der byen trengte det som mest.

Klassisk og kult: Mange forslag var vurdert som fasademateriale, men valget falt til sist på tradisjonell, rød tegl. Det er et lykkelig utfall. Huset er tilpasset det historiske nærområdet på Tullinløkka, og har åpenbart klassiske kvaliteter – uten at det er det spor gammelmodig av den grunn.

Det er merkelig med arkitektur og mote. På vei til befaringen til Domus Juridica, tok jeg veien forbi Kunstnernes Hus og Nasjonalgalleriet med Rådhuset i øyekroken. En enkel påminner om at de aller flotteste husene vi har i Oslo, er bygget av murstein uten noe maling eller puss. Så hvorfor i all verden tok vi oss en 50-års pause fra å bygge med alminnelig, rødbrun tegl på denne måten? Spør ikke meg! Men jeg er i alle fall glad vi har begynt igjen. Først med det prisvinnende boligprosjektet Munch Brygge i Bjørvika. Og nå altså med jusstudentenes nye storstue ved Tullinløkka.

Men det var ingen selvfølge at det var slik det skulle bli.

Fra Sellafield til sobert. På starten av 2010-tallet jobbet jeg hos Mad arkitekter. Jeg har for ordens skyld ikke tegnet en strek på Domus Juridica, men husker jo prosessen som for ti år siden så smått var i gang. Og det er en glede å registrere at etter mye prøving og feiling var det det absolutt beste forslaget for tomten som til sist ble realisert.

Annonse