00:00 - 03. januar 2020

Livet er en strek

Vinterens store Picasso-utstilling er mye mer enn et portrett av geniet som gammel gris.

Nummer 316, 8. september 1968: Picasso ga ikke bildene i serien navn, bare nummer og dato. I Nasjonalmuseets samling er dette registrert som «Rafael og La Fornarina XXI. Michelangelo er gjemt under sengen». © Succession Pablo Picasso. Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design / Bono 2019

En kjempeutstilling med erotiske trykk, sier du? Erotiske trykk som Pablo Picasso, notorisk bruker-og-kaster av kvinner, laget da han var 87? Man trengte ikke være spesielt prippen for å mistenke at visningen av Suite 347 på Henie Onstad kunne bli en noe lummer affære.

Reklamen fra kunstsenteret legger altså mye vekt på det erotiske innholdet i grafikkserien Pablo Picasso laget mot slutten av livet. Det er forståelig og rasjonelt, markedsføringsfaglig. Alle er interessert i sex.

Det skorter heller ikke på struttende og svulmende kjønnsorganer i de mange, mange bildene her, og Picasso fant åpenbart faglig glede i å tegne viltvoksende, krusete hår. Men som i livet ellers, er erotikken bare ett tema som klinger sammen med alt det andre viktige: kunsten, musikken, historien, humoren, friheten.

Annonse