08:22 - 30. januar 2020

Gullalder for trivelige dyr

Bremen: Fire musikanter trer ut av eventyret sitt.

Gerhard Marcks' skulptur Bremer Stadtmusikanten. Foto: Torsten Krüger / Image Broker / NTB scanpix

Kritiske intervensjoner i det offentlige rom er helt topp, det er alle enig om. Samtidig er det jo også veldig trivelig med dyreskulpturer som barna kan klatre på.

I et av brødrene Grimms eventyr møter vi fire husdyr, som alle er så gamle og avfeldige at eierne vil ta livet av dem. Derfor legger de ut på landeveien for på bli bymusikanter i Bremen. Dit kommer de aldri, for de okkuperer heller huset til noen røvere. Når en av røverne prøver å ta seg inn om natten, blir han klort av katten, bitt av hunden og sparket av eselet, alt mens hanen galer så høyt han kan. Røverne våger seg aldri tilbake.

Men inntil Bremens 1400-tallsrådhus i rød tegl står de fire kameratene nå – hanen i ferd med å gale, på den buede ryggen til katten, som står på ryggen til en påfallende blid hund, som står på ryggen til et esel som er villig til å bære de andre dit de peker.

Annonse