07:20 - 29. januar 2020

Dyrehage i regn

Hamburg: Et forsøk på å se verden fra sjiraffperspektiv.

Stephan Balkenhols Mann auf Giraffe. Foto: Espen Hauglid

Fra havnen langs Elben går noen ganske så dannede kanaler inn i Hamburgs gamleby. Der møter de et litt for stort, dekorativt vann, men ikke bare det. De som bygget byen, har lagt den til langs en fullverdig innsjø. Det er litt som om Lille og Store Lungegårdsvann hadde ligget rett inntil hverandre i sentrum av Bergen, Hamburgs norske søsterby i Hansa-forbundet.

Ah, Hansa! Det var vel et ekko av noe sånt en del av oss håpet på i de optimistiske nittiårene. Nasjonene ville bli mindre og mindre viktige, nå var det på regionalt og overnasjonalt nivå ting skulle foregå. Og én modell kunne da godt være et forbund av frie byer, knyttet sammen av handel med nyttige ting som ull og fisk. Men så gjorde altså nasjonalstatene et heidundrende comeback, og det har vi neppe sett slutten på.

Men uansett: Nå skal vi dra og se på en sjiraff.

Annonse