10:23 - 31. januar 2020

Damene har rangen

Hannover: Et velkomment brudd med å-så-seriøs skulptur.

Niki de Saint-Phalles skulptur Nanas. Foto: Espen Hauglid

En fordel med Tysklands brokete historie, sett med turistøyne, er at annenhver by har vært hovedstad i et grevskap, bispedømme eller kongerike, en eller annen gang. Eller frie byer direkte under keiseren, med den rikdom og stolthet det innebærer. Altså har de minst et slott, en katedral eller en solid kunstsamling, og ofte alle tre.

Kongen i Hannover, 15 mil sør for Hamburg, var en av de syv kurfyrstene, stormennene som formelt sett valgte hver nye keiser i det tysk-romerske riket. Fra dronning Anne døde i 1714 og til Victoria ble dronning i 1837, var han også konge i Storbritannia (ikke spør).

Kunst i løsvekt. Men man kan ikke leve evig på en gammel fyrste. De siste femti årene har Hannover profilert seg som en foregangsby for kunst i offentlige rom. Resultatene har vært blandet, det må sies. Myndighetene har plantet en del tonn med stål og granitt langs byens tungt trafikkerte Skulpturenmeile som det er ganske vanskelig å bli begeistret for.

Annonse