Annonse
00:00 - 10. januar 2020

Blomsten i håret

Festivalen Coachella er blitt populærmusikkens akse, men møter stadig tøffere motstand.

Livsstilsfestivalen: Coachella regnes for å være den viktigste og mest innflytelsesrike festivalen i verden, der blomsterkranser, hippie chic og strøm til mobilen er viktigere enn selve musikken, skriver Ando Woltmann. Bildet er fra festivalens første dag i April 2018. Foto: Scott Dudelson / Getty Images 
Annonse

En gjentagende vits blant musikkmedia har vært å spørre unge, vakre mennesker på den amerikanske musikkfestivalen Coachella hva de synes om artister som ikke finnes, for dermed å lokke frem de snodigste svar. Festivalen, som vel kan regnes for den viktigste og mest innflytelsesrike i verden, har i økende grad fått rykte på seg som livsstilsfestival, der blomsterkranser, hippie chic og strøm til mobilen er viktigere enn selve musikken. En festival for rikinger med Instagram-influensa og egen sminkekoffert, trillet av en personlig assistent gjennom ørkenvarmen i Palm Springs.

Coachella er spesiell, så spesiell at årtusengenerasjonens kanskje fremste representant, Lana del Rey, skrev låten «Coachella – Woodstock In My Mind» i ren ekstase. Slik både David Bowie og Joni Mitchell har gjort festivalhyllester før henne. Men festivalbransjen har hardnet til. Det nytter ikke å lenger å okkupere et jorde, vente på at noen langhårede frikere skal dukke opp og håpe på at sterk rock og rus vil døyve innvendinger mot å befinne i en gjørmete, krigslignende tilstand. Festival er blitt et profesjonelt marked med seriøse aktører og eiere. Skulle man tro.

Navnene på Coachella-plakaten, sluppet denne uken, er fremdeles like viktige. Disse artistene møter du mest sannsynlig igjen på festivaler og konsertlokaler nær deg (eller i spaltene her) i året som kommer, men festivalen har også måttet tåle mye kritikk. Særlig etter at eierselskapet Golden Voice ble kjøpt opp av Anschutz Entertainment Group (AEG), som sammen med Live Nation kniver om å være verdens største konsertarrangør. Gruppen eies av kristenkonservative Philip Anschutz, hvis rause donasjoner til anti-LHBTQ-organisasjoner og andre formål langt ute på høyre flanke faller mange tungt for brystet. Og i et stadig mer oppvakt (eller woke om du tør) USA går ikke slikt upåaktet hen.

Annonse