07:28 - 22. januar 2020

Avvikling av militæranlegg gjorde at forsvaret måtte bruke 20 år på å helbrede 200 000 mål norsk natur, skriver Gaute Brochmann.

Avvikling av militæranlegg gjorde at forsvaret måtte helbrede 200 000 mål norsk natur, skriver Gaute Brochmann.

Akkurat som Førstegangstjenesten som serie er gammeldags moro, er det norske forsvaret som et sted der alle sosiale skillelinjer viskes ut, i ferd med å bli en nostalgisk idé. Her: Herman Flesvig i Førstegangstjenesten Foto: NRK

Herman Flesvig har fullt fortjent smadret en rekke rekorder for nett-tv med humorserien Førstegangstjenesten på NRK. Serien er sydd over samme lest som for eksempel Robert Stoltenbergs Borettslaget: En gjeng karikerte arketyper, alle spilt av Flesvig selv, utfolder seg i et avgrenset miljø, denne gangen en militærleir hvor de alle avtjener verneplikten.

Morsomst er proto-wiggeren Ola Halvorsen fra Haugenstua, altså en hvit gutt med et veldig sterkt ønske om en annen etnisitet. Mens de andre hovedpersonene ikke oppleves like ektefølte. Den absolutt minst troverdige karakteren er imidlertid Flesvigs kollega fra podkasten Friminutt, Mikkel Nivas, som gjør en gjesteopptreden som puslete rekrutt. Ikke fordi Niva spiller dårlig, men fordi han ikke ser ut til å ha noe i forsvaret å gjøre. For akkurat som Førstegangstjenesten som serie er gammeldags moro à la år 2000, er det norske forsvaret som et sted der alle sosiale skillelinjer viskes ut, i ferd med å bli en nostalgisk idé.

For ingen tar lenger førstegangstjenesten uten å virkelig ville det.

Annonse