09:08 - 08. januar 2020

Alt jeg ber om, er et Spotify uten algoritmer, skriver Gaute Brochmann.

Alt jeg ber om, er et Spotify uten algoritmer, skriver Gaute Brochmann.

Ett spor: Da oppsummeringen av året kom på Spotifys «Rewind 2019», vår personlige toppliste for året som gikk, var Karpe inne på tredjeplass, skriver Gaute Brochmann, som ikke er superfan av det halvtimelange verket SAS PLUSS / SAS PUSSY, men liker ett-spor-formatet. Foto: Terje Dokken / Gonzales Photo / NTB Scanpix

Disse vinterukene sitter jeg og skriver på en bok om nettbrett i barneskolen. Det er et ganske omfattende tema i seg selv. Men under den konkrete problemstillingen lurer et større spørsmål: Hvordan forholder vi oss egentlig til digital teknologi?

«Ekstremt ukritisk» er svaret jeg sitter med til nå.

Ikke det at jeg er fanget av dommedagsprofetiene som sier at demokratiene og samfunnet som sådan er i ferd med å knuses av stordata og falske nyheter. Men hvis vi tar det ned til en mer håndterlig størrelse, er det rart at ikke flere av oss stiller seg spørsmål av typen: «Hva gjør Spotify med måten jeg hører musikk på?» Eller: «Mye er bedre nå, men hvorfor går man ikke tilbake til de tingene som faktisk var bedre før?»

Annonse