00:00 - 24. januar 2020

Ærlig talt

Å være ung er for jævlig, men ganske så morsomt også. I Okay Kayas verden.

Med vennlig hilsen samtiden: Med Okay Kaya får du et ganske så rått innblikk i et allerede levd liv, skriver Ando Woltmann. Foto: Lasse Fløde

I Brooklyn, førstkommende mandag, kan du for første gang smake på iskremen «Okay Kaya’s Feelings». Den nye smaksvarianten blir lansert som PR i forbindelse med norske Kaya Wilkins’ album nummer to, Watch This Liquid Pour Itself. Helt ærlig: Jeg vet ikke om jeg hadde turt å putte dette i munnen. For vel er den røde tråden her væske – men av en ganske annen karakter enn det flaskevannet man (kanskje urettferdig) forbinder med den glamorøse it-eksistensen fremst i flyet til en modell og skuespiller som Wilkins. Det renner av denne musikken. Galle og kroppsvæsker. Eddik og kloakk. Følelser.

Der tidligere generasjoner har hatt sine «Ok, Boomer»- og «Ok, Computer»-øyeblikk, må den påfølgende millenniumsgenerasjonen foreløpig ta til takke med sine «Okay Kaya»-stunder. Det er ingen dårlig erstatning, for som artist er Okay Kaya noe for seg selv. En ypperlig sanger og formidler av egeninnspilte, egenproduserte låter som sparker litt i alle retninger. Debutalbumet Both, gitt ut på det lille, men solide Oslo-selskapet Su Tissue i 2018, pekte mot et slektskap til sjangrene soveromspop, soul og ny-folk, men var i enda større grad en sjanger av egen støpning. Et musikalsk speilbilde av en hel generasjon, sett gjennom linsen til en jente fra Nesodden, kunne det virke som.

Talsperson. Og oppfølgeren skuffer ikke. Om ikke annet er hun blitt enda tydeligere, en enda mer finslipt artist på dette albumet. Med enda smartere, mer intime, selvironiske, sarkastiske og selvutleverende tekster. Kanskje ikke hundre prosent sannferdig, der hun virker å zoome inn og ut av ulike karakterer og virkeligheter, men like fullt artistisk dønn ærlig. I singelen «Psych Ward» er hun en «very patient patient», men friker ut av de ansattes blå uniform-olavester. Det er morsomt fordi det både er sant og en smule ko-ko observasjon i en ganske så tragisk situasjon, som dessverre stadig flere kjenner seg igjen i.

Annonse