00:00 - 20. desember 2019

– Vi må snu hver stein

Årstein Justnes var en av forskerne som lot seg lure av de falske fragmentene. Nå vil han ha en ny, etisk bevissthet inn i forskningen. 

Bitte små fragmenter: En ansatt ved de israelske antikvitetsmyndighetene syr sammen fragmenter av dødehavsrullene for Israel Museum i Jerusalem. Foto: Eddie Gerald / Getty Images

– Det var vel egentlig ingen som hadde lyst til at disse fragmentene skulle være noe annet enn ekte, sier professor i bibelvitenskap Årstein Justnes ved Universitetet i Agder (UiA). 

I høst ga han ut boken De falske fragmentene om de forfalskede dødehavsrullfragmentene som dukket opp etter årtusenskiftet, og forskermiljøet som legitimerte dem. I boken tar han et oppgjør med både forskerkollegers og sitt eget møte med de sensasjonelle funnene.

– Alle var tjent med at fragmentene ble tatt inn i varmen: Forskerne og samlerne fikk nytt materiale, og antikvitetshandlerne tjente latterlig med penger. Fragmentene betydde også en del karrieremessig for mange, faktisk. Og man fikk på en måte leve drømmen, akkurat som de første forskerne som drev på 40- og 50-tallet: Å kunne studere et helt nytt materiale. 

Annonse