Annonse
00:00 - 06. desember 2019

Vestkystfolk

2010-tallet er badet i Californias turkise lys. Få steder fanges skimringen så presist som i biografien til Apple-grunnlegger Steve Jobs’ uønskede datter.

Det er komplisert: Steve Jobs nektet først for farskapet til datteren Lisa – for så å kalle opp en av sine første computer-modeller etter henne. Deretter benektet han forbindelsen mellom datamaskinen datteren i tyve år, før han til slutt innrømmet sammenhengen. Foto: Privat / Grove Atlantic
Annonse

Lisa Brennan Jobs’ mesterlige memoarbok Small Fry – en fortelling om å vokse opp som Apple-gründer Steve Jobs’ først uønskede, deretter motvillig aksepterte datter – er full av nydelige, tvetydige og iblant ubehagelige scener stablet oppå hverandre. I en av dem kommer ungdomsskoleeleven Lisa inn på jenterommet og finner en ny datamaskin stående på skrivebordet: en matt, svart kube med forseggjorte luftehull på sidene.

Faren er på dette tidspunktet presset ut av Apple for noen år siden, og bruker isteden kreftene på å bygge opp animasjonsselskapet Pixar og lansere sin egen datamaskin Next, en fuck you-finger formet som en firkantet hjemmecomputer.

Lisa er en tenåring som lever for å gjøre seg fortjent til farens oppmerksomhet, noe som via dårlig skjulte freudianske mekanismer har gitt henne et brennende ønske om å eie sin egen Next-maskin.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse