08:14 - 12. desember 2019

Synes du alle nye skoler er kliss like trekasser? Jepp, du har helt rett, skriver Gaute Brochmann.

Synes du alle nye skoler er kliss like trekasser? Jepp, du har helt rett, skriver Gaute Brochmann.

Mye tre: Drøbak Montessori ungdomsskole, verdens første Powerhouse-skole. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Husker du følelsen av begynne på en ny skole (eller i det minste komme på besøk til en) som barn, bare for å oppdage hvor lik den ene skolen er den andre? Fra benkene og verktøyene i sløydsalen til organiseringen av klasserommene til apparatene i gymsalen. Bommene som kunne fires opp og ned og som ble holdt på plass med store metallbolter. De stablede kassene med brunt skinn på toppen som kunne kjøres på hjul om man tråkket ned en metallpedal. Og så videre.

Først senere forsto jeg at dette neppe var tilfeldig. At det jeg hadde sett på som min, unike skole, ikke bare hadde en til da ukjent tvillingbror, men egentlig bare var én av en hel serie like hus som var klonet utover det ganske land med en formalisert standard for interiør og undervisningsmateriell.

Selv om husene i det ytre var ulike nok.

Annonse