00:00 - 13. desember 2019

Raushet er gull

Avstanden mellom Kurdistan og Ammerud er ikke så stor, når alt kommer til alt.

Hovedpersoner: Qaradakis portretter fremhever verdigheten til ungdommene han har møtt. Foto: Olav Heggoe / Interkulturelt museum

Hver gang det så ut som bunnen måtte være nådd, har det siste tiåret budt på et nytt lavmål for menneskelig oppførsel. Den danske «smykkeloven» fra 2016 skiller seg likevel ut med sin demonstrative, historieløse kjiphet. Loven tilsa at hvis asylsøkere hadde smykker eller andre verdier for over 10 000 kroner, skulle de konfiskeres for å betale kost og losji.

Loven er demonstrativ på to måter: Den sa til de individuelle asylsøkerne at de aldri kom til å få noen selvstendig fremtid i Danmark (tenk selv hvor langt du hadde kommet på boligmarkedet med 10 000 kroner). Og den sa til alle som vurderte å reise dit, at Danmark ikke var noe gjestmildt land. Det var vel hovedmålet. Loven trengte ikke å praktiseres, den trengte bare å publiseres.

Loven var historieløs fordi det bare er drøyt 75 år siden det var danske borgere som var på flukt, med de få verdisakene de kunne bære med seg. Flukten er et levende minne, men åpenbart et minne som politikerne på Christiansborg evnet å fortrenge.

Annonse