00:00 - 06. desember 2019

Nekrolog over en sammenslått kommune

Nekrolog: Songdalen kommune. 1964–2019. Høyt elsket. Dypt savnet.

RIP Songdalen: «Kommunen med skrivefeil» er snart historie. Legg merke til at byråkratenes forsøk på å forebygge navneforveksling med Sogndal, har feilet likevel: Navnet Songdalen er feilstavet så sent som oktober 2019 – på kaken som ble servert på kommunens avslutningsfest. Foto: Terje Imeland

Det var med tungt hjerte jeg mottok budskapet i begynnelsen av oktober i år. Meldingen kom i form av et bilde av en marsipankake formet som to klumper, forbundet via en lang tarm. «Takk for innsatsen», sto det på kaken, og jeg skjønte at kaken var formet som det geografiske omrisset av kommunen jeg er oppvokst i. «Gravøl», hadde avsenderen skrevet under bildet. Songdalen kommune er på vei ut av tiden.

Songdalen ble født den 1.1 1964, etter at Greipstad, Finsland og en liten del av Øvrebø smeltet sammen til én kommunal enhet.

Allerede fra fødselen av gjorde Songdalen seg bemerket. Kommunens navn var nemlig litt av en språklig bastard. Navnet var en villet omskriving – et resultat av ønsket om å unngå byråkratisk kluss og forveksling med vestlandskommunen Sogndal. Politikerne hadde vedtatt å bytte plass på bokstaven n og g, og «kommunen med skrivefeil» ble et velkjent kallenavn.

Etter hvert som årene gikk viste Songdalen at den var så mye mer enn et forvirrende navn og en sørlandskommune uten kystlinje. De gode minnene er mange. Som den gangen den hoppet fra 24. plass til niende plass på Kommunebarometeret. Eller den gangen den feiret femti år og fikk sin egen merch, et bilde, en vannkaraffel og tilhørende vannglass, inspirert av elva som renner gjennom kommunen. Eller da det skulle bli år 2000 og kommunens innbyggere ble invitert til å legge daterte gjenstander i en såkalt fremtidskapsel som så ble gravd ned i parken ved rundkjøringa, og skulle graves opp igjen først i år 3000. Å! Hvordan kunne du vite, Songdalen, at du ikke skulle eksistere lenger enn ut 2019.

At reformer gir og reformer tar, er noe alle som var glade i Songdalen, ble tvunget til – om ikke å akseptere, så forholde seg til – i løpet av 2010-tallet. Kampen mot sentraliseringskreftene ble stadig vanskeligere å holde ut, men Songdalen nektet å gi seg uten motstand. Ved folkeavstemningen i 2017 sa folket nei til sammenslåing, og det var et stort sjokk da kommunestyret likevel vedtok å trosse folkeviljen, og sa ja til innlemmelse i storkommunen Kristiansand.

Vi som kjente Songdalen, vil følge nøye med på hvordan dens sjel og arv forvaltes videre i fremtiden som del av storkommunens Kristiansand. Og vi vil fortsette å dyrke minnene fra en tid der kommunebarometeret kunne sprenges, og der år 3000 var horisonten.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse