08:55 - 10. desember 2019

Når Facebook blir hele internett

En av Pakistans mest kjente aktivister går hardt ut mot Telenors Facebook-samarbeid. 

Bryter med nettnøytraliteten: Telenor er det nest største teleselskapet i Pakistan og har samarbeidet tett med Facebook i mange år. Her er en Telenor-reklame i Karimabad, Pakistan fra 2010. Foto: Christian Belgaux

De siste ukene har mange i Pakistan vært sinte på Telenor. Koranbrenningen til den norske organisasjonen Sian spredte seg raskt fra et torg i Kristiansand til Pakistan. I byen Karachi satte folk fyr på norske flagg, men vrede rammet også Telenor, som eier et av landets største teleselskaper: Telenor Pakistan. I en falsk annonse sto det at pakistanske myndigheter ville stenge Telenors nett på grunn av koranbrenningen, og det ble oppfordret til boikott av selskapet. Telenor fikk så mye kritikk at de trykket en annonse i Pakistans største avis der det sto at de fordømte koranbrenningen og at det var usant at nettet deres skulle stenges.

Men pakistanere har reelle grunner til å kritisere Telenor, ifølge Nighat Dad, en advokat og fremstående aktivist som leder organisasjonen Digital Rights Foundation.

– Telenors samarbeid med Facebook bryter grunnleggende prinsipper for nettnøytralitet, sier hun til Morgenbladet.

Annonse