08:55 - 10. desember 2019

Mer enn et spørsmål om likelønn

– Det er ikke noe poeng i å kjempe mot patriarkatet hvis vi ikke også kjemper mot et eurosentrisk verdenssyn, sier Minna Salami. 

Fylte et tomrom: På starten av 2010-tallet var de feministiske nettstedene for eurosentriske, og de afrikanske nettstedene for lite feministiske, sier Minna Salami. Derfor startet hun bloggen MsAfropolitan. Foto: Anna Autio Photography

– Vi holder på å bli presset inn i en veldig vestlig, jeg vil til og med påstå veldig amerikansk, idé om hva likestilling innebærer, sier den finsk-nigerianske journalisten Minna Salami.

I forbindelse med at 2010-tallet nærmer seg slutten, har Morgenbladet snakket med noen av tiårets mest sentrale feministiske stemmer. «Jeg tror at som mange andre av min generasjon i Skandinavia, hadde jeg blitt fortalt at feminisme var noe vi var ferdig med», sier Emma Holten, dansk aktivist og kjønnsekspert i organisasjonen Oxfam IBIS.

Det gikk ikke lang tid før Holten skjønte at det ikke sto så bra til som hun først hadde trodd, og med sosiale medier ble feministiske ideer tilgjengelige på en måte de sjelden hadde vært tidligere.

Annonse