Musikk

Luke for lett melankoli

Oppskrift: Julestemning på fem minutter.

Robert Schumann, den tyske romantikeren som er både barnlig enkel og sprikende kompleks, har kanskje ikke akkurat noen selvfølgelig plass i denne norske, mørke førjulstid; vi har å gjøre med en vaklende grenseganger fra gamledager, drømmende og vagt slående i sin ugripelighet. Men sangene hans kan stemme et melankolsk sinn, omgitt som det er av slitne nisser, til lys undring og gnistrende tankesprang – og det er kanskje ikke det verste når desemberkveldene faller på.

---

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått.

19. desember: Robert Schumann tolket av Christian Gerhaher og Gerold Huber (Sony, 2019)

---

Vil du dykke inn – eller bare gjøre en kort visitt – i dette fantastiske universet, kan jeg anbefale noen nye plater med den tyske barytonen Christian Gerhaher, som følges av pianisten Gerold Huber, på Sony. Sangeren sier selv at han setter Schumann høyt, og det kan høres i hver minste stavelse. Gerhaher er dypt involvert, men blir aldri påtrengende. Han er snarere forsiktig distansert og nærmer seg en kledelig sjenanse i sin tørre, til tider nesten snakkende stemme. Samtidig har han øre for resonansen i både tekst og klang, og fører seg, som Schumann selv, med en søvngjengers presisjon i tåken, som riktignok er opplyst av funklende øyeblikk. Nøyaktig hvordan det skjer er ikke godt å si, men Schumanns sanger blafrer i musikkhistorien. Huber følger både elegant og markert, i et perfekt balansert, utsøkt opptak.

Om du ikke finner kjevlen, bakepulveret er gått ut på dato, deigen kleber, eller pepperkakene blir brent – unn deg en 5-minutters til det gamle, tyske eventyrland! God advent!

Mer fra Musikk