Annonse
00:00 - 13. desember 2019

– Å levere tilbake gjenstandene kommer ikke til å rette opp skaden

Den kamerunske tenkeren Achille Mbembe mener Europa må finansiere nye museer i Afrika. 

Fra en svunnen tid: Den kamerunske tenkeren Achille Mbembe i Kulturhistorisk museums Arktis-utstilling. Etter besøket var han ikke mindre overbevist om at det etnografiske museet må tenke nytt i hvordan det formidler andre folkeslag og kulturer.
Annonse

– De lot seg mumifisere.

Stemmen skjærer gjennom rommet, og gjør dermed akkurat det den skal: Holde liv i den halvtrøtte skoleklassen som tilbringer morgenen i det dunkle, lille rommet som huser Kulturhistorisk museums Egyptsamling.

Noen meter fra skoleelevene står en mann i markerte briller og en skjorte så strøken og hvit at den fremstår selvlysende. Blikket glir stødig fra en av de smått sprukne sarkofagene til krukkene med fuglehoder.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse