00:00 - 13. desember 2019

– Å levere tilbake gjenstandene kommer ikke til å rette opp skaden

Den kamerunske tenkeren Achille Mbembe mener Europa må finansiere nye museer i Afrika. 

Fra en svunnen tid: Den kamerunske tenkeren Achille Mbembe i Kulturhistorisk museums Arktis-utstilling. Etter besøket var han ikke mindre overbevist om at det etnografiske museet må tenke nytt i hvordan det formidler andre folkeslag og kulturer.

– De lot seg mumifisere.

Stemmen skjærer gjennom rommet, og gjør dermed akkurat det den skal: Holde liv i den halvtrøtte skoleklassen som tilbringer morgenen i det dunkle, lille rommet som huser Kulturhistorisk museums Egyptsamling.

Noen meter fra skoleelevene står en mann i markerte briller og en skjorte så strøken og hvit at den fremstår selvlysende. Blikket glir stødig fra en av de smått sprukne sarkofagene til krukkene med fuglehoder.

Annonse