00:00 - 06. desember 2019

– I begynnelsen var jeg veldig gira

Amina Bile og Emma Holten fikk sin feministiske oppvåkning i årene feminismen ble en del av luften vi pustet og kulturen vi konsumerte – på godt og vondt.

Kjente det i hjerteroten: Samfunnsdebattant og feminist Amina Bile husker fremdeles hvor omveltende det var å lese de første innleggene til de «skamløse jentene» i Aftenposten. Like etterpå sendte hun inn sitt eget innlegg. 

«Etter flere år med latterliggjøring, holder feminismen på å finne stemmen sin igjen», meldte The Guardian i 2010, «men vil den føre til reell forandring?»

I forrige måned kom noe som lignet på et svar: Undertøysgiganten Victoria’s Secret har avlyst sitt årlige moteshow. Det fantes en tid da kvinner i fjær og juveler spankulerte opp og ned et gulv mens ni millioner seere så på. Men i fjor var tallet nede på tre millioner. Drømmen om å se ut som elskerinnen til en president eller oligark er tilsynelatende ikke lenger en drøm som lar seg selge.

– For ti år siden var det ingen som åpent kalte seg feminist, i hvert fall ikke i USA, sier Jessica Bennett, forfatter av Feminist Fight Club («en håndbok for bekjempelse av sexisme på arbeidsplassen») og «gender editor» i New York Times.

Annonse