13:12 - 20. desember 2019

Hva vi snakker om når vi snakker om humor i 2019

Tankesmien Civita ville ha debatt om hvordan humoren rammes av krenkelseshysteriet. Slik gikk det ikke helt. 

Hyggelig med debatt: Lars Kolbeinstveit (til venstre) ledet en Civita-debatt denne uken mellom komikerne Tore Sagen, Jonna Støme og Dag Sørås. Det var for det meste god stemning.

Humoren er den nye ekstremsporten – i hvert fall hvis man skal dømme etter det siste årets medieoppslag, Insta-storyer og panelsamtaler. Siden den nyoppstartede humorprisen «Humorprisen» klarte kunststykket å dele ut priser til kun mannlige komikere, har følgende spørsmål blusset opp, igjen og igjen: Hvor går grensen for hva det er lov å tulle med? Har komikerne et samfunnsansvar når de lager sketsjer, vitser, radio, tv-underholdning? Eller er publikum blitt en gjeng skjøre aspeløv som ikke tåler noen verdens ting?

Den liberale tankesmien Civita tenkte det var tid for en ny runde da de denne uken inviterte til debatten «Har humoren et ytringsansvar?». I panelet satt komikerne Tore Sagen (som denne høsten forsøkte å tulle med rasister, men ble anklaget for å være rasist selv), Jonna Støme (som i en kronikk kalte Sagens forsøk mislykket) og Dag Sørås (som på scenen er kjent for brutal ærlighet og (ifølge noen) kontroversielle meninger).

For å sitere Lillelørdag: Kjør debatt!

Annonse