00:00 - 13. desember 2019

Harry med stil

Tidligere boyband-idol lager musikalsk universalspray.

Tåkefyrste: Harry Styles fra One Direction lager musikk for hele familien, men tekstlig er han vag som en morgendis. Foto: Tim Walker / Sony Music Norway

Forrige gang jeg satt til smuglytting i kontorrommet til Sony Music i Nydalen var det David Bowies svanesang Blackstar som lå på spilleren. Det kjentes lenge siden, men underlig nok hvilte hans ånd over det sterile kontoret også denne gang. På det glansede omslaget framfor oss strålte Harry Styles, med knæsj rosa silkeskjorte og ballongbukser høyt på livet, som om han hadde spasert ut av Bowies Hunky Dory. Med lang lugg og av udefinert kjønn. Å, du vakre ting!

Det er ikke meg imot at en av årets blockbustere kommer fra den kanten. Det tidligere medlemmet av guttegruppen One Direction innehar et sympatisk vesen og et oppegående forhold til egen fanskare, ofte med et budskap om en mer tolerant verden. I disse juletider må det da også være lov å unne seg litt god, gammeldags bransjekvalitet på storbudsjett, der gjerne fem grisedyre studioer er benyttet per låt, der krediteringslistene overskrider lengden på tekstene og der studioreven Pino Palladino (som vanlig) spiller bass. En driftssikker Mercedes fremfor en vinglete kassesykkel. En genser av den fineste kasjmir til meg selv, takk.

Maggie May! Med tanke på Styles’ (fremdeles) unge lyttere er det, ut i fra et markedsperspektiv, ikke like enkelt å forstå hans musikalske reise som soloartist. Her finnes få spor av samtidens generiske urbanpop, snarere uforbeholdent mange referanser til gamle dager, slik man kjenner dem fra musikkmagasinene Mojo og Uncut, eller lydanleggene på britiske puber – de av dem som enda ikke har omkommet i det gentrifiserte gastropub-dragsuget. Queen, Rod Stewart, Elton John, Fleetwood Mac og Bowie, masse Bowie.

Annonse