12:07 - 10. desember 2019

Gull i mur og tre

Lund+Slaatto er Norges mest tradisjonsrike arkitektkontor. I 2019 er de også Norges beste.

Signaturbygg: Valle Wood på Valle i Oslo. Foto: Lund+Slaatto Arkitekter

Skjul artikkelboard

Etter et kvart århundre i skyggen av sine tidligere bedrifter, er Norges mest tradisjonsrike arkitektkontor tilbake. 2019 ble året da Lund+Slaatto virkelig gikk fra å være bærere av en stolt arv, til å reetablere seg selv som en innovativ kraft i norsk arkitektur.

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått. 

10. desember: Lund+Slaatto arkitekter.

Med St. Hallvard kirke og kloster på Enerhaugen (1966), Norske Veritas på Høvik (1976) og Norges Bank (1986) dominerte kontoret med de to partnerne Kjell Lund og Nils Slaatto norsk byggekunst i tre tiår. Nå er de originale partnerne for lengst gått bort. Og det var lenge ganske uvisst om et arkitektkontor kunne gjenvinne sin prominens når den originale, kreative kraften har trådd ut av historien.

Nå har Lund+Slaatto besvart det spørsmålet. Svaret er ja. I 2003 tok Pål Biørnstad, Espen Pedersen og Inge Ormhaug over som partnere på kontoret. Og de siste årene har de virkelig begynt å høste fruktene av et langvarig arbeid for å bruke en tung faglig arv som inspirasjon for nyvinninger, ikke bare noe man enten er lenket til eller tvunget til å distansere seg fra.

Ulstein Arena i Ulsteinvik fra 2017 vant Statens pris for byggkvalitet. Hotell Ydalir i Stavanger fra 2018 er et mesterstykke i ny murarkitektur. Og i 2019 har kontoret levert både boligprosjektet Munch Brygge og kontorbygget Valle Wood, som viser at kontoret er helt i forkant både på bærekraft og urban forståelse. Samtidig som den historiske Lund & Slaatto-ånden, med en forståelse for materialer og håndverk, har overlevd inn i en ny tid og funnet nye uttrykk.

Foto: Lund+Slaatto Arkitekter

[christmas_calendar]

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse