17:22 - 18. desember 2019

God jul i syndens hule, ønsker Ragnhild Brochmann.

God jul i syndens hule, ønsker Ragnhild Brochmann.

Solariumskulturens estetikk: Brystpanel og detaljer i trehvitt hos Brun og blid på Bøler i Oslo. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix

Vi skriver 2017. Jeg står i Majorstukrysset og fryser føttene av meg, og nå kommer jeg på det: Noen vil bake pepperkaker, jeg vil bli brun! Og varm. Lenger ned i gata finner jeg Brun og blid, og alt mens jeg går får jeg denne liflige skyldbetyngede følelsen. Og her kommer dagens paranøtt: Hvorfor føles det å ta sol som en ytterst lyssky aktivitet? Hvorfor følte jeg meg som en kunde på vei inn i en forkledd massasjeanstalt? Og på den gode siden – kan disse særs vamle følelsene være et aldeles utmerket utgangspunkt for å fyre opp under solariets velfortjente endelikt?

Svaret på det første spørsmålet kunne naturlig nok handle om den velkjente koblingen solarium og hudkreft. Og sett fra 2019 – om et samlet ekspertråd fra Statens strålevern, Helsedirektoratet og Folkehelsa som foreslår solingstilbudet totalforbudt. Med andre ord – med litt hell kikker vi potensielt på den neste røykeloven.

Om, når og hvordan solariene eventuelt bør forbys, skal sakkyndige få gjøre rede for. Her skal vi nøye oss med å undersøke følgende oppløftende hypotese: Kan det være at solariumskulturen har en estetikk som holder på å detonere populariteten innenfra? Ifølge mitt feltarbeid: Avgjort.

Annonse