Annonse
00:00 - 20. desember 2019

Filmskapernes favorittfilmskaper

I en tid hvor filmen spås en dyster fremtid, regnes den franske regissøren Claire Denis som en av de siste store auteurene. – Det viktigste er hvilken følelse du ønsker å uttrykke, sier hun.

Et eget filmspråk: Filmene til den franske regissøren Claire Denis prioriterer intime situasjoner og øyeblikk over dialog og handling. Da Morgenbladet traff henne, kom hun også med noen helt spesifikke betingelser for hvordan bildet av henne skulle tas. 
Annonse

Den amerikanske filmskaperen Martin Scorsese sendte ut et lite jordskjelv da han i november sa at dagens superheltfilmer har mer til felles med fornøyelsesparker enn med filmkunst. Men til tross for at han står bak noen av de mest ikoniske titlene i filmhistorien (Taxi Driver, Goodfellas, The Departed), satt 76-åringen ikke helt trygt i båten – hadde han ikke selv nettopp laget The Irishman på kontrakt for Netflix, strømmetjenesten som regnes som filmkunstens fiende nummer én?

Furoren som fulgte utspillet gjorde at Scorsese så seg nødt til å utdype sitt syn. I The New York Times trakk han frem seks filmskapere han mente var superheltfilmenes rake motsetninger.

Blant disse var det kun ett ikke-amerikansk navn: Claire Denis.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse