00:00 - 06. desember 2019

Et tiår badet i 90-tallet

Til å være så politisk opprivende var tiårets mote usedvanlig bekymringsløs.

Tilbake til fremtiden: Hvordan kunne det ha seg at 2010-tallet ble stående og måpe mot det bekymringsløse 1990-tallet?

Mens ungdommen atter en gang grer midtskillen som Leonardo DiCaprio og sporter vide, uinspirerte høyhalsere som Backstreet Boys, skal vi bruke undringen til å ta en alvorlig samtale med oss selv: Hvordan så vi egentlig ut på 2010-tallet? Hvordan lot vi oss prege av feminismens brølende bølge, racersykkelens forløsende få gir og de nye ryktene om skogens ro? Og mer til poenget: Hvordan kunne det ha seg at 2010-tallet, til tross for alle politiske og sosiokulturelle endringer, ble stående og måpe mot det bekymringsløse, gruppepop-elskende 90-tallet?

2010 er med andre ord historien om to ganger 1990. En besnærende fortelling om én omgang med hvitvask, én med kulørt – og en potensiell interesse for å begynne på’n igjen nå som vasken endelig hadde tørket.

Begynnelsen først. Tilfeldighetene gjør at vi må begynne med meg. Våren 2010 tilbrakte jeg i ungdomsmotens galopperende geysir, London. Disse små gatene med yrende liv og kort vei til hardtslående kulturkapital for alle interesserte. Og motebildet? Jo, mens jeg researchet en oppgave om bruken av second hand i Brick Lane og tilstøtende områder, fikk jeg min liflige mistanke bekreftet: Vi var på vei over i femårsperioden hvor du umulig kunne fremstå som kul, langt mindre ny, uten å ty til gammelt. Ikke én av de over hundre kule kattene jeg spurte gikk kledd uten second hand. «Jammen selvfølgelig ikke!» sa de. Jeg spurte dessuten innehaverne i bruktbutikkene i området om det gikk an å kle seg kult uten gamle plagg? «Overhodet ikke.» Hvorfor ikke? «Fordi mote og coolness handler om autentisitet, så klart.» Om å velge selv. Om å være i stand til å nominere det neste og nye uten at kjedene forteller deg hva som er rett og galt. Retrokjeder som Rokit og Beyond Retro, fikk imidlertid lov til å definere hvilken fortid som var in, og på hvilken måte.

Annonse