Film og tv

En av tiårets minst glamorøse tv-duoer

Med magisk realisme skildret Thomas Pynchon-inspirerte Lodge 49 et sosialrealistisk USA.

I sin andre sesong fant den amerikanske dramakomedien Lodge 49 seg selv. Deretter ble den kansellert av kanalen AMC. I skrivende stund prøver angivelig serieskaperne og skuespillerensemblet å finne et nytt hjem for beretningen om det besynderlige fellesskapet i og rundt The Order of the Lynx i Long Beach, California. Rarere ting har skjedd, men ingen holder pusten.

---

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått.

4. desember: Lodge 49, andre sesong. Amerikansk tv-serie i 10 deler. Serieskaper: Jim Gavin.

---

Det som startet som en slags Thomas Pynchon light – om en retningsløs ung manns møte med et hemmelig selskap som hadde mistet troen på sin egen transcendentale lære – utviklet seg gjennom 20 episoder til en stadig mer treffende skildring av den amerikanske kapitalismens troskrise. Den arbeidsledige basseng-renseren Dud (Wyatt Russell) og den middelaldrende VVS-selgeren Ernie (Brent Jennings) er en av de minst glamorøse duoene den amerikanske tv-bransjen har avfødt dette tiåret, og sto i sentrum for et rollegalleri bestående av fattige, middelaldrende tapere.

På tross av sine bisarre eventyr og skjulte nettverk av mystiske losjer skildret serien et USA som var for gjenkjennelig til å fungere som eskapisme. Uansett hvor utrolige begivenheter losjemedlemmene opplevde, kunne de aldri unnslippe det amerikanske arbeidsmarkedets lunefulle brutalitet. Lodge 49s magiske realisme var et middel, sosialrealisme var dens mål. Ved å forene disse strategiene skapte den en verden der alkymistiske vandrehistorier og moderne corporate-kapitalisme fremsto som omtrent like rasjonelle utgangspunkt for livsavgjørelser. Det var en verden ikke ulik vår egen.

Mer fra Film og tv