10:00 - 04. desember 2019

En av tiårets minst glamorøse tv-duoer

Med magisk realisme skildret Thomas Pynchon-inspirerte Lodge 49 et sosialrealistisk USA.

Men ingen glamour: Wyatt Russell (til venstre) som Sean «Dud» Dudley, Brent Jennings som Ernie Fontaine. Foto: Jackson Lee Davis / AMC

Skjul artikkelboard

I sin andre sesong fant den amerikanske dramakomedien Lodge 49 seg selv. Deretter ble den kansellert av kanalen AMC. I skrivende stund prøver angivelig serieskaperne og skuespillerensemblet å finne et nytt hjem for beretningen om det besynderlige fellesskapet i og rundt The Order of the Lynx i Long Beach, California. Rarere ting har skjedd, men ingen holder pusten.

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått. 

4. desember: Lodge 49, andre sesong. Amerikansk tv-serie i 10 deler. Serieskaper: Jim Gavin.

Det som startet som en slags Thomas Pynchon light – om en retningsløs ung manns møte med et hemmelig selskap som hadde mistet troen på sin egen transcendentale lære – utviklet seg gjennom 20 episoder til en stadig mer treffende skildring av den amerikanske kapitalismens troskrise. Den arbeidsledige basseng-renseren Dud (Wyatt Russell) og den middelaldrende VVS-selgeren Ernie (Brent Jennings) er en av de minst glamorøse duoene den amerikanske tv-bransjen har avfødt dette tiåret, og sto i sentrum for et rollegalleri bestående av fattige, middelaldrende tapere.

På tross av sine bisarre eventyr og skjulte nettverk av mystiske losjer skildret serien et USA som var for gjenkjennelig til å fungere som eskapisme. Uansett hvor utrolige begivenheter losjemedlemmene opplevde, kunne de aldri unnslippe det amerikanske arbeidsmarkedets lunefulle brutalitet. Lodge 49s magiske realisme var et middel, sosialrealisme var dens mål. Ved å forene disse strategiene skapte den en verden der alkymistiske vandrehistorier og moderne corporate-kapitalisme fremsto som omtrent like rasjonelle utgangspunkt for livsavgjørelser. Det var en verden ikke ulik vår egen.

[christmas_calendar]

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse