15:56 - 13. november 2019

Tre skritt fra elektrisk nirvana

I en lampebutikk på Majorstuen i Oslo finner man hverdagskunst av det sublime slaget.

Lyser opp i hverdagen: Morgenbladets anmelder Aleksi Mannila ser på hverdagskunst på Majorstuen elektriske AS, og mener det er likegyldig hvorvidt han er på kunstbiennale eller lampeutkikk. Begge foto: Aleksi Mannila

Anmeldelse

Majorstuen elektriske AS

Lampebutikk

Kirkeveien 57, Oslo

Noen kunstanmeldelser er rike på ord når utstillingene er fattige. Den offentlige samtalen om samtidskunsten kan ofte ta form av en uskreven overenskomst der kunstneren stiller ut et objekt, la oss si en fyllepenn, og kritikeren bruker referanser og teorier som knytter denne pennen opp til en samtidig diskurs, og vipps er pennen blitt kritikk av både patos, penis og patriarkat. Kunstneren fikk dybde og kritikeren fikk utløp for sine intellektuelle ambisjoner.

Vel, vel, i den virkelige verden går døren igjen med et bjelleklirr og et univers med nye og gamle lamper i alle fasonger, størrelser, materialer og farger trer frem. Tre skritt inn, og sikten til hverdagen tettes blant lampeklyngene. Jeg er både fanget, fengslet og på besøk i et kaos satt i system gjennom nitti års kunnskap. Samlingen er hallusinerende, og minner om manetstimer i et glinsende univers i en galakse lysår bortenfor her. Underveis i den vanvittige og opplyste totalinstallasjonen, som teller over syv tusen ulike modeller, sjangler jeg ned en trapp til like store lokaler, og det er likegyldig hvorvidt jeg er på kunstbiennale eller lampeutkikk.

Det er ikke særlig lenge vi har hatt elektrisk lys, og Majorstuen elektriske AS har vært med to tredeler av veien. Kjøpmannsstilen er tatt vare på siden Sverre og Evelyn Glestad grunnla sjappa i 1929, med et fokus på håndlagede lamper fra Europa som kunne repareres i butikken.

I dag er det tidligere kunde og ansatt Bente-Lill Viste som driver butikken og designer mange av lampene. På en snurr ut av lokalene knipser jeg noen lampebilder. Utenfor passerer den aerodynamiske fremtiden forbi og ut av bevissthetens bakspeil, med et svosj. Jeg står fortumlet tilbake: Det er da forbannet lite som fester seg og blir? Godt det finnes hverdagskunst i et elektrisk nirvana på Majorstuen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse