Annonse
00:00 - 29. november 2019

Tivoli utenfor sesong

 Jaakko Eino Kalevi slipper seg mer løs på mindre plass.

I førersetet: Hvordan kan man unngå å bli blendet av den tidligere trikkesjåføren Jaakko Eino Kalevi som skriver drømmende poplåter mens han suser rundt i mørket på trikkeskinner? Foto: Sanna Lehto
Annonse

Den finske popmusikeren Jaakko Eino Kalevi blir ofte beskrevet som en slags mytisk skapning. Det er ikke så rart. Han er lang og pen med et enda lengre og penere hår. Han har en mørk stemme som kommer fra dypet av en finsk innsjø. På scenen er han mystisk og tilbaketrukket. Han synger både på finsk og på engelsk så du aldri forstår helt hva sangene handler om. Han finner inspirasjon i disko-soundtracks fra erotiske filmer fra 80-tallet. Han bor i Berlin. 

Detaljen som likevel trumfer alt annet i merkevaren Jaakko Eino Kalevi, er at han tidligere jobbet som trikkesjåfør i Helsinki i åtte år. Hvordan kan man unngå å bli blendet av bildet av en mann i tyveårene som skriver drømmende poplåter mens han suser rundt i mørket på trikkeskinner? Allerede før han ga ut debutalbumet Modern Life (2010) og ikke minst EP-en Dreamzone (2013) var han som født til rollen.

Under kontroll. Dissolution er Jaakko Eino Kalevis syvende utgivelse under eget navn. Det var en stund siden jeg hadde hørt på musikken hans da singelen til minialbumet dukket opp i en algoritmestyrt liste på Youtube. De fire døsige, melankolske og pastellfargede låtene i Dreamzone føltes friske og estetisk tidsriktige da de kom for seks år siden. Men for et par utålmodige ører stagnerte musikken hans etter hvert. Eller, den stagnerte kanskje ikke heller. Den bare tok aldri helt av. Albumene endte opp med å ligne på hverandre.

Annonse