00:00 - 22. november 2019

Revolusjonens fravær

 Forestillingen Kven drap far min formidler nyanser i nære relasjoner bedre enn strukturell fattigdom og vold.

Litt revolusjon: Emil Johnsen i rollen som Édouard anklager det franske samfunnet for å ta livet av faren hans. Men oppfordringen til revolusjon hul og overfladisk. Foto: Dag Jenssen / Det Norske Teatret

Franske Édouard Louis brakdebuterte i 2014 med romanen Farvel til Eddy Bellegueule. Romanen skildrer forfatterens klassereise, kanskje best illustrert gjennom navneendringen fra Eddy til Édouard, og familien skildres uten særlig omtanke. Med Hvem drepte faren min er det som om Louis forsøker å forsones igjen med fortiden, og særlig med faren.

Louis-regissøren. I 2015 iscenesatte Kjersti Horn Farvel til Eddy Bellegueule på nattklubben Jaeger i Oslo. Siden har Horn også iscenesatt Louis’ roman Voldens historie (2017), og nå altså Kven drap far min. Både sistnevnte og førstnevnte forestillinger er monologforestillinger, med Emil Johnsen som ‘jeg’-personen: Eddy som blir Édouard i første forestilling, og Édouard i Kven drap far min.

Mellom scenen og salen er det hengt en tynn plastduk, som et sceneteppe eller mer slik man pakker inn deler av rom når man pusser opp. Bak denne befinner utøver Emil Johnsen seg, i rollen som Édouard. Han er iført bukser, hvit singlet og et nokså tykt gullkjede rundt halsen. Han sitter stadig på en stol bak denne plastduken, og foran seg har han et kamera, slik at ansiktet hans kan projiseres på plastduken. Litt som en skypesamtale med en venn, eller en youtubekanal. Jeg bruker litt tid på å forstå hvem Édouard henvender seg til på scenen, men jeg kommer etter hvert frem til at det er en forfatter i skriveprosess som snakker til sin fraværende far. Det er en annen Édouard enn den som har skrevet bøkene, en fiktiv variant av ham.

Annonse