Annonse
00:00 - 01. november 2019

Peis på tv

Sjelen er et dyr og Svalbard et mytisk rike i den sobre og betryggende adaptasjonen av Phillip Pullmans His Dark Materials-trilogi.

Eventyrfortelling: His Dark Materials veksler mellom gyllenvarme interiører og ødslige skildringer av det kalde nord, hvor rollefigurenes «sjel» er legemliggjort som magiske dyr som alltid finnes ved deres side. Foto: HBO
Annonse

En av mine største åpenbaringer som filmkritiker fant sted under en pressevisning av en av de torturpornografiske grøsserne i SAW–serien en gang i 2007 eller 2008, da kinofilmen fortsatt var analog. Ved et uhell hadde maskinisten spolt opp den tredje filmrullen feil vei, slik at de oppmøtte fikk servert ti minutter av filmen baklengs, før visningen ble avbrutt og utsatt til morgenen etter. Det oppsiktsvekkende var hvor lite dette hadde å si for filmopplevelsen. For selv om kausaliteten ble opphevet og dialogen uforståelig, var stemningen, dramaturgien og de overrumplende utbruddene av grotesk vold langt på vei upåvirket av tabben i maskinrommet.

Opplevelsen synliggjorde hvor stor del av sjangerfilmens appell som ikke har noe med verken historiefortelling eller skuespill å gjøre, men snarere er å finne i basale egenskaper som fargepalett, rytme, atmosfærelyd og ansiktssymmetri. I en tid der en generasjon kulturkritikere er travelt opptatt med å overbevise seg selv og sitt publikum om at det ikke finnes tungtveiende grunner for å oppsøke kultur andre steder enn i tv-sofaen, er det verdt å bemerke at flertallet av seriene som i dag hylles for sin kvalitet og kompleksitet opererer på samme måte.

Resirkulering. Når HBO nå forsøker å erstatte seermagneten Game of Thrones, er det derfor med en annen eventyrfortelling som veksler mellom gyllenvarme interiører og ødslige skildringer av det kalde nord, fremført på britiske aksenter av typen som både konnoterer «gamledager» og århundrelange konflikter mellom godt og ondt. Hovedpersonen er den elleve år gamle Lyra Belacqua (Dafne Keen) som er utpekt til å utføre store og viktige ting allerede før hun ble født, og som løper rundt med et magisk kompass med profetiske emojis som forteller henne Sannheten med stor s. I fortellinger som dette er nedarvet protagonisme det mest høythengende av alle adelsmerker.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse