13:40 - 20. november 2019

NRKs nyeste møte med samtidskunsten er mer fruktbart enn det legger opp til selv, skriver Espen Hauglid.

NRKs nyeste møte med samtidskunsten er mer fruktbart enn det legger opp til selv, skriver Espen Hauglid.

«Den rare samtidskunsten»: I tredje episode av høstens Folkeopplysningen laget Andreas Wahl (til venstre) «kunst» som så ble stilt ut i en annens navn. Pressfoto: Teddy TV / NRK

Tre år etter serien Thomas og den vanskelige kunsten har NRK igjen funnet ut at tiden er moden for sjangeren «samtidskunst er rare greier, dere». Den gangen skulle programleder Thomas Alkärr «stupe inn i en for ham hemmelig verden». Nå er det fysikeren Andreas Wahl som utforsker kunstlivet i en episode i serien Folkeopplysningen.

Konseptet er at Wahl skal lage «kunst», som så stilles ut på det solide Oslo-galleriet QB under navnet til den produktive og omgjengelige kunstneren Jan Christensen. Vil gjestene på åpningsfesten gjennomskue at det er en amatør som står bak? Nei, tenk, kamerafolkene fant bare to stykker som ville si at utstillingen ikke levde opp til Christensens vanlige standard.

Som forsker vil nok Wahl være enig i at eksperimentdesignet ikke er optimalt. De fleste vil helst være hyggelige, og de som går på vernissage, er som regel vennlig innstilt mot kunstneren og galleristen. Hadde jeg blitt konfrontert av et NRK-kamera, med festens midtpunkt et par meter unna, ville jeg nok prøvd å finne noe positivt selv.

Annonse