00:00 - 29. november 2019

Med speil skal byen bygges

Isa Genzken skjerper blikket vårt på både virkelige og ideelle byer.

3 x Nefertiti: Dronningen av Egypt fremstår som kjølig, avmålt skjønnhet, med et lag av losangelesk utilnærmelighet i Isa Genzkens verk.  © Isa Genzken, 2019. Med tillatelse fra Peder Lund. Installasjonsfoto: Uli Holz

Tre kvinnehoder står på hvert sitt høye, hjemmesnekrede stativ og skuer ut over gallerirommet hos Peder Lund på Tjuvholmen. To av dem har fått på seg pilot-solbriller med fargeskimrende speilglass. Dermed får den kjølige, avmålte skjønnheten deres enda et lag av losangelesk utilnærmelighet.

Om kvinnen virker kjent, med sin smale nese, sterke hake og sylinderhatt, er det ikke så rart, for hun er Nefertiti, som var dronning av Egypt midt på 1300-tallet før vår tidsregning. Verket er signert Isa Genzken (født 1948), men hun har ikke laget selve bystene.

De er gipskopier av en versjon skulptøren Tina Haim-Wentscher laget i 1921. Hun baserte sin Nefertiti på et eksemplar som en tysk arkeolog hadde tusket med seg til Berlin noen år før. Dette forelegget er laget av Thutmosis, som levde samtidig med Nefertiti, og dermed muligens er den første navngitte kunstneren vi vet om.

Annonse