Annonse
00:00 - 29. november 2019

Krev din samværsrett

Det er først når man skiller lag at forholdet virkelig blir satt på prøve.

Trivelig med kollektivt: Det er i det minste godt med sitteplasser. Foto: Netflix
Annonse

To gjensidig utelukkende fenomener dominerer middelklassens småbarnsfamilieliv. Ønsket om å sette barna først, takle og respektere deres følelser, gi dem fysiske og mentale ressurser til å klare seg best mulig både faglig og sosialt, samt overøse dem med kjærlighet, tid og omsorg. Dette kolliderer imidlertid med ønsket om selvrealisering. Om karriere, god lønn, utfordrende jobb, trening, reiser, et utall opplevelsesmuligheter og smarttelefonens evig blinkende skjerm. I det daglige sjonglerer vi disse størrelsene ved hjelp av en tettpakket og nøye kalibrert kalender, et smurt transportapparat, og (vel)villighet hos partneren. Slik sett er vi både dårligere og bedre foreldre enn tidligere. Vi er mer oppofrende, men har dårligere tid. Vi er mer til stede, og samtidig vanskeligere å få kontakt med. Vi er mer samkjørte, men deler livene våre ofte i to. Kanskje er den største forskjellen at vi er blitt dyktigere til å skjule vår selvopptatthet, og at vi har råd og mulighet til å betale barna våre avlat (Ipad!, ny leke!, en jordbær-Kuli!) når deres behov kommer i konflikt med våre.

Etter bruddet. Møt Charlie (Adam Driver) og Nicole (Scarlett Johansson) i Noah Baumbachs velskrevne drama Marriage Story. Han er regissør med eget teaterkompani i New York, og hun skuespiller i samme trupp. De skal separeres, tilsynelatende vel forlikt. Men de har en kompliserende seksåring. «Du trenger ikke gi ham en presang bare fordi han har tilbrakt noen timer sammen med meg», sukker Charlie. Der hun har det med å glatte over sønnens mistrivsel med premier, er han så travelt opptatt med egen karriere at han vanskelig aksepterer at avkommet ikke alltid er parat når han selv er det. «Jeg har fløyet 500 mil for å være sammen med deg. Kom deg inn i den jævla bilen», sier Charlie da sønnen ikke orker enda en tur med knask eller knep på halloween.

Henry og moren har endt opp i hennes hjemby Los Angeles etter bruddet. I utgangspunktet for å spille inn en pilot. Men etter et møte med skilsmisseadvokaten med det megetsigende ibsenske navnet Nora (Laura Dern), har hun bestemt seg for å bli boende på vestkysten med Henry. «Jeg vil ikke være for aggressiv», sier Nicole. Advokaten smiler sitt bredeste kaliforniske smil, mens hun trekker de velpleide føttene godt innunder seg i kontorsofaen og lener seg mot klienten: «Vi skal gjøre det så skånsomt som mulig.»

Annonse