Annonse
00:00 - 15. november 2019

Jenter fra verdensrommet

Internettpersonligheten Poppy er orkesteret som fortsetter å spille mens menneskeheten ødelegger for oss selv.

Rollespill: Moriah Rose Pereira holder seg skremmende godt i karakter i sine musikkvideoer. Collage: Morgenbladet kildefoto: skjermdump fra musikvideoer
Annonse

Ikke ofte, men en gang i blant faller det jenter ned fra himmelen. Den første jeg husker er Majka, som datt ned i en skog utenfor Bratislava mot slutten av 1970-tallet og ble til barne-tv-serien Spadla z oblakov, eller på norsk: Majka, jenta fra verdensrommet. Med røde gummistøvler og lysende øyne kunne hun både gå på vannet og fly gjennom gusten, øst-europeisk skog til tonene av tidlig analog-synth. Blant enkelte av oss som fikk servert dette dramaet i påvirkelig alder (sendt på NRK i 1981, i reprise i 1986), har serien fått vag kult-status. «Guttenes drøm, eller skummel freak?» lød overskriften på en mimresak hos ABC Nyheter i 2001. Institusjonen Programbladet beskrev serien slik: «Det er eit spanande og vitskapeleg eventyr, slik vi kjenner det i dag og slik det kan hende vil utvikle seg i framtida.»

Vel, nå er fremtiden her, og en ny, underlig skikkelse er i ferd med å innta den pop-kulturelle hovedscenen. Poppy er, om ikke fra verdensrommet, så i hvert fall fra internettet. En selverklært Lolita-robot som speiler menneskene med maniert mine og slu Mona Lisa-smil. Sanger, låtskriver, skuespiller, modell, youtuber og religiøs leder, står det oppført på Wikipedia-siden hennes. Men der slutter også all pålitelig informasjon.

For seks år siden dukket hun opp i Los Angeles, der hun møtte sin regissør og kreative partner Titanic Sinclair. Sammen har de laget flere hundre videosnutter, som blant annet inneholder Poppy som gjentar «I am Poppy» i ti minutter; samtaler med en basilikumplante og en mannekeng; Poppy som spiser en banan. Og uten at referanser til Lynch, Burton, Kraftwerk, Warhol eller Bowie, som selv visste ett og annet om å falle til jorden, spiller noen større rolle i dette hyperaktive hjørnet av unge menneskers bevissthet, har Poppy blitt et fenomen, en hype, en karakter skapt for og av internettet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse