Annonse
00:00 - 15. november 2019

Jenter fra verdensrommet

Internettpersonligheten Poppy er orkesteret som fortsetter å spille mens menneskeheten ødelegger for oss selv.

Rollespill: Moriah Rose Pereira holder seg skremmende godt i karakter i sine musikkvideoer. Collage: Morgenbladet kildefoto: skjermdump fra musikvideoer
Annonse

Ikke ofte, men en gang i blant faller det jenter ned fra himmelen. Den første jeg husker er Majka, som datt ned i en skog utenfor Bratislava mot slutten av 1970-tallet og ble til barne-tv-serien Spadla z oblakov, eller på norsk: Majka, jenta fra verdensrommet. Med røde gummistøvler og lysende øyne kunne hun både gå på vannet og fly gjennom gusten, øst-europeisk skog til tonene av tidlig analog-synth. Blant enkelte av oss som fikk servert dette dramaet i påvirkelig alder (sendt på NRK i 1981, i reprise i 1986), har serien fått vag kult-status. «Guttenes drøm, eller skummel freak?» lød overskriften på en mimresak hos ABC Nyheter i 2001. Institusjonen Programbladet beskrev serien slik: «Det er eit spanande og vitskapeleg eventyr, slik vi kjenner det i dag og slik det kan hende vil utvikle seg i framtida.»

Vel, nå er fremtiden her, og en ny, underlig skikkelse er i ferd med å innta den pop-kulturelle hovedscenen. Poppy er, om ikke fra verdensrommet, så i hvert fall fra internettet. En selverklært Lolita-robot som speiler menneskene med maniert mine og slu Mona Lisa-smil. Sanger, låtskriver, skuespiller, modell, youtuber og religiøs leder, står det oppført på Wikipedia-siden hennes. Men der slutter også all pålitelig informasjon.

For seks år siden dukket hun opp i Los Angeles, der hun møtte sin regissør og kreative partner Titanic Sinclair. Sammen har de laget flere hundre videosnutter, som blant annet inneholder Poppy som gjentar «I am Poppy» i ti minutter; samtaler med en basilikumplante og en mannekeng; Poppy som spiser en banan. Og uten at referanser til Lynch, Burton, Kraftwerk, Warhol eller Bowie, som selv visste ett og annet om å falle til jorden, spiller noen større rolle i dette hyperaktive hjørnet av unge menneskers bevissthet, har Poppy blitt et fenomen, en hype, en karakter skapt for og av internettet.

Annonse