Annonse
00:00 - 22. november 2019

Ingen funk i hyperrommet

Beck får storfin drahjelp på sitt fjortende album, uten at planetene forrykkes av den grunn.

Beck anno nittitallet: Litt sunnere kinn, litt mindre møkkete underbukser, litt mindre kødd, men likefullt en artist man alltid lurte på hvor man hadde. Foto: Ebet Roberts / Getty Images
Annonse

Å titte på listen over denne ukens storutgivelser ga unektelig en snikende følelse av tidsreise: Beck, Coldplay, Bonnie «Prince» Billy. En reprise av årtusenskiftet slik det uttrykte seg på Quart-plakater, tykkskjermer, i gratisaviser eller på MTV og NRK P3s spillelister. Det var nummeret før jeg sjekket konsertprogrammet på BLÅ, bestilte et Pushwagner-trykk på et ustabilt internett og kontemplerte full DJ-rigg hjemme i stuen (igjen). Men vent nå litt …

Jeg datt av Beck Hansens galopp etter en oppussingsjobb sommeren 2001, med den franske duoen Airs 10 000 Hz Legend som eneste tilgjengelige CD. Et album som, både ved hjelp av Becks faste musikere og produsenter samt gubbens egen gjesteopptreden, nærmest ut-becket Beck selv. Som på eget vis forfinet Hansens post-moderne alt-går-i-grisen-kollasjer med europeisk finesse, det akustiske med det elektroniske, samtiden med det musikkhistoriske. At singelen «Uneventful Days» fra Hyperspace nå, nesten 20 år senere, låter ganske så likt Airs «Electronic Performer» fra 2001 kan da umulig være en tilfeldighet?

Sur melk. Beck var som nevnt glødende på denne tiden. Odelay (1996) og Midnight Vultures (1999) må være blant de mest tidstypiske 90-talls-albumene som fremdeles holder datostemplingen. Beck var auteur, en original, en skrue, en fri sjel, ikke ulikt slik mange av oss betrakter Ariel Pink i dag. Litt sunnere kinn, litt mindre møkkete underbukser, litt mindre kødd, men likefullt en artist man alltid lurte på hvor man hadde. Med stort plateselskap i ryggen tøyde han allikevel den kunstneriske strikken så langt han bare kunne, for frydefullt å sjekke det etablertes reaksjon. En artist som definerte og brøt bransjens og lytternes logikk og markedstyngdekraft, ikke bare sexlover.

Annonse