15:37 - 27. november 2019

Hvorfor støtter vi ikke bokhandelen før det er for sent, spør Ragnhild Brochmann.

Hvorfor støtter vi ikke bokhandelen før det er for sent, spør Ragnhild Brochmann.

Holder opphørssalg: Anne Borge, daglig leder i Bokstua på Bislett. 

Da var det straks slutt. Den lille, søte barnehagelitteratur-butikken rundt hjørnet for Bislett Stadion skal ikke leve lenger. Og skam å si det: Jeg har ikke gått inn dørene før i dag. Ikke før et stykke gul, gammeldags papp fylte det ene vinduet med: OPPHØRSSALG!!!! Store håndtegnede bokstaver med fire fete utropstegn bak, og en snakkeboble hengt ved siden av som fortalte at fagbøkene var ekstra billige. 50%, sto det.

Hva er det denne butikken minner om? Det triste opphørssalgsskiltet; den innbydende fasaden med «Bokstua» i lubben, grønn font over de grønne markisene? De teakinnfattede vinduene med proppfull, personlig hilsen til alle barna som forhåpentligvis går forbi? Vinduene med barnefjesene i gips med skaut og fletter, en Huck Finn med hendene i lomma, en skihopper, en slalåmkjører, noen småalver og en lang gjeterinne med stråhatt i hånda? Jo, den minner om fasaden til Shop Around the Corner. Kathleen Kellys (Meg Ryan) magisktragiske barnebokbutikk i You’ve Got Mail.

Og enda likere blir det når man kommer inn: De små elektriske lysklyngene, de gammeldagse vitrineskapene, de håndskrevne lappene, de mørkegrønne veggene, den lune lesekroken med kinoseter i lakkert tre. Hjørnene å rote seg bort i. I You’ve Got Mail er gulvet riktignok flislagt, men ellers er det likt. Føles likt. Ned til den bekymrede damen som kommer inn fra ruskeværet, og spør om hvorfor det gikk som det gikk? Som kortpustet sier: «Jeg kommer tilbake og støtter før jul!»

Annonse