00:00 - 01. november 2019

Fugleskremsler mot forstanden

Den store Dada-utstillingen på Henie Onstad er fortumlende, burlesk, raus og brennende aktuell.

Hannah Höch: Lustige Person, 1932. Deponert på Henie Onstad Kunstsenter fra Sparebankstiftelsen DNB. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter

Hva har Zürich noensinne gjort for oss? Vel, de ga oss Dada, da.

Dada ble født på Cabaret Voltaire – en kunstnerkneipe med åpen scene, som åpnet i Zürich vinteren 1916. Grunnleggerne var to tyskere, kabaretartisten Emmy Hennings og hennes kjæreste, filosofen og skuespilleren Hugo Ball, og den rumenske dikteren Tristan Tzara.

Stedet ble et samlingspunkt for de mange kunstnerne som hadde flyktet fra første verdenskrig og havnet i nøytrale Sveits. Dagens brexit-tilhengere, som ikke er sjenert for å hente frem ord og tanker fra historiens kjellerbod, ville kalt dem en gjeng med rotløse kosmopolitter.

Annonse