10:00 - 24. november 2019

Forskjellen på hans egne filmer og Batman er mindre enn Martin Scorsese tror, skriver Aksel Kielland.

Forskjellen på hans egne filmer og Batman er mindre enn Martin Scorsese tror, skriver Aksel Kielland.

Pastisj: Robert De Niros rollefigur i The Irishman blir en stedfortreder for Scorsese selv, og sammen ser de tilbake på en karriere preget av vold og organisert kriminalitet. Her: Chuckie O’Brien (Jesse Plemons), Bill Bufalino (Ray Romano), Frank Sheeran (Robert De Niro) og Jimmy Hoffa (Al Pacino) ser nyheten om drapet på JFK på tv. Foto: Netflix US

Tidligere i høst skapte Martin Scorsese furore i internasjonale underholdningsmedier da han erklærte at superheltfilmer ikke er cinema (i denne sammenhengen ‘filmkunst’). Ved siden av å være anerkjent som en av USAs største nålevende regissører, har Scorsese de siste tiårene opparbeidet seg status som en eldre statsmann innen amerikansk film. Han er filmkunstens utrettelige beskytter, et kontinuerlig nærvær i filmhistoriske dokumentarer, og en ivrig pådriver for bevaring og restaurering av film fra hele verden. 

Scorsese har oppnådd dette ved å være utsøkt høflig og diplomatisk, ved å snakke om positive trender fremfor negative, og unngå å polarisere debattene han trer inn i – formodentlig ut fra en tanke om at filmens posisjon i kulturen er skjør, og dersom man skal ha noe håp om å styrke den, må alle som bryr seg om dens videre overlevelse, trekke i samme retning.

Mange ble derfor overrasket da Scorsese i et intervju med magasinet Empire gikk til det skritt å avfeie dette århundrets mest populære filmsjanger som noe som har mer til felles med fornøyelsesparker enn med det han selv driver med. Og snarere enn å nyansere og ufarliggjøre kommentarene sine, fulgte han opp med en kronikk i The New York Times hvor han utbroderte og begrunnet sine innsigelser. 

Annonse