00:00 - 22. november 2019

Faktasjekk som politisk gimmick

Valget i Storbritannia ser like mye ut til å bli et klimavalg som et brexitvalg. Faktasjekken sliter med å holde følge.

En klimakrise til besvær: I forrige uke besøkte Storbritannias statsminister Boris Johnson den flomrammede byen Stainforth. Lokale beboere kritiserte ham for å ha satt i gang hjelpetiltak altfor for sent, og nå insisterer de andre partilederne på at Johnson må stille i en egen klimadebatt. Foto: Danny Lawson / AP / NTB scanpix

«Du er nummer 205 399 på ventelisten».

Det var beskjeden Morgenbladets journalist fikk onsdag morgen, etter at vi hadde meldt oss inn i det nye sosiale mediet «WT. Social – News focused network». Bak står Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales, og det er ingen tvil om hvem det er han ønsker å konkurrere med: Her skal brukerne selv kunne redigere «villedende» overskrifter samtidig som brukerdata ikke skal selges videre til tredjeparter. Ta den, Facebook!

Morgenbladet har den seneste tiden sett nærmere på faktasjekkjournalistikken og dens ønske om å hamle opp med feilinformasjonen som florerer på Facebook og andre sosiale medier.

Annonse