Annonse
09:04 - 01. desember 2019

En flyplass-bok man kan ta med seg

Tara Westovers levnetsbeskrivelse er bedre enn den aggressive markedsføringen skulle tilsi.

Gjort ære på: Tara Westover mottok en æresgrad ved Northeastern University i Boston 3. mai i år. Foto: Suzanne Kreiter / The Boston Globe / Getty Images
Annonse

Skjul artikkelboard

Hva jeg husker best fra lesningen av Tara Westovers monsterselgende memoar Educated? (Beklager, det går ikke an å bruke bokens ubehjelpelige norske tittel Noe vunnet, noe tapt.) Det er ikke den elleville, helsprø rammefortellingen, om en ung jente som vokser opp uten skolegang i en radikalisert mormoner-familie på landsbygda i USA, og ender opp som doktorgradsstipendiat i historie ved Universitet i Cambridge. Det er ikke storfamilien boken sirkler rundt, med medlemmer som bare kan beskrives med underdrivelsen «fargerike», eller de presise skildringene av hjemmemiljø og landskap ved foten av Idahos fjell.

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått. 

1. desember: Tara Westover: Educated Random House 2019

Nei, det er lyden av revnende kjøtt og knasende knokler; et glimt av bløt, grå hjernemasse bak en sprekk i hodeskallen. Jeg kan ikke huske å ha lest en faktafortelling, som ungene mine kaller det, med så mange treffende beskrivelser av fysisk skade, både fra ulykker og overgrep – kropper som kvestes, plastres sammen og etterpå halter videre så godt det lar seg gjøre.

Educated er ikke noe vevert formeksperiment eller tvetydig grubling, men en bok av den typen som stables på paller på flyplasser med blurb fra Barack Obama på omslaget. Desto mer gledelig at den holder så høy kvalitet som den gjør, båret opp av Westovers enkle, men effektive språklige signatur. Bokens overordnede hyllest til kunnskap og skolering, som originaltittelen fanger opp, får i tillegg enhver slubbert med et mellomfag til å gå litt mer rakrygget gjennom verden.
 

Morgenbladets adventskalender 2019

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse