00:00 - 01. november 2019

Dyster disk

Er det en død fugl? Er det et bombefly? Det er Deathprod!

Skjerper ørene: Det hviler et digert alvor over Deathprods første plate på femten år. Foto: Kim Hiorthøy

Lydbølgene traff som kniver i ørene. Nakkehårene reiste seg, kroppen fòr sammen. Knærne (og knokler) ble til gelé. Alt jeg tenkte på var å komme meg ut, vekk, langt avsted. Jeg var et skadet dyr i vill flukt. Hvem var lydterroristen som påførte oss ufrivillige bargjester et blitzangrep av støy? Hens navn skal selvsagt forbli unevnt, det var nok bare en uheldig tilfeldighet (og sant nok hens egen lydsjekk), men la oss si at interessen for støymusikk gikk fra «i et forhold» til «det er komplisert» denne ettermiddagen på 00-tallet. Au, så vondt det gjorde.

Lener man seg på gal fot er det enkelt å finne innvendinger mot nesten enhver form for musikk. Det kan være utøverne, det kan være publikum eller det kan være sjangerens ideologi. Da to italienske futurister begynte å lage støymusikk for hundre år siden, var det med tanke på at en ny verden trengte moderne lyder, og at det moderne mennesket etter hvert ville erstatte den tradisjonelle, melodiske musikken med de nye lydene. Brødrene Russolo fikk både rett og galt.

Matriser. Uheldigvis for støymusikken forbindes den nok fremdeles med keiserens nye klær, subbete utkant-artister med skuldervesker og pretensiøse gallerilokaler (fysjom!). Musikk som krever en innsats, i hvert fall tid og fantasi, å vende ører og kropp til. Samtidig er det noe pirrende med musikk som stiller seg slik på utsiden, som pirker på skorpene til det vedtatte og som, i mine ører, alltid fremstår som en opprørsk, politisk erklæring. Faen ta systemet, faen ta livet og faen ta alle andre. BLÆÆÆRT! Ikke overraskende har mange av dagens støymusikere sin opprinnelse like mye i punk- og metal-musikk som i høgskolenes korridorer. Og lydene er nå å finne både i operahus og på undergrunns-klubber.

Annonse