00:00 - 15. november 2019

– Det ble jo et himla liv om denne saken i Sverige

Driver Morgenbladets kulturredaktør med brønnpissing eller relevant opplysning i debatten om faktasjekkjournalistikk?

I en kommentar om faktasjekkjournalistikk i forrige ukes Morgenbladet retter kulturredaktør Ane Farsethås kritikk mot Klassekampen. Farsethås mener det er synd at avisen i oktober publiserte to lengre tekster om faktasjekking og journalistisk metode av skribenten Jesús Alcalá, uten å be ham reflektere over sin egen bakgrunn som bedrageridømt, og som gjenstand for en stor journalistisk debatt i Sverige på begynnelsen av 00-tallet.

På lederplass i lørdagens Klassekampen skriver sjefredaktør Mari Skurdal at Morgenbladet driver med «brønnpissing». Hun mener Alcalás bakgrunn trekkes frem «for å diskreditere hans kritiske essay om Faktisk.no», og kaller det «alvorlig»: «I praksis er det å gi ham yrkesforbud som skribent og ytringsforbud som menneske», skriver Skurdal. Selv skriver Alcalá, i en kronikk i denne ukens avis (side 22), at Farsethås’ kommentar er uverdig for Morgenbladet og består av «tarvelige personangrep».

Petimetrisk. Jurist og fagdirektør ved Norsk institutt for menneskerettigheter Anine Kierulf er blant dem som har reagert på opplysningene om Alcalá.

Annonse