15:47 - 15. november 2019

Danske studenter blokkerer filmskole

Krever rektors avgang etter bortvisning av dokumentarfilmlærer.

Tilspsset: Elevene ved Den danske filmskole krever at rektor Vinca Wiedemann blir avsatt. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

«Vi blokkerer fra i dag skolen for å få rektor avsatt», skriver studenter ved Den danske filmskole i en pressemelding på Facebook torsdag denne uken.

Fredag er er skolens område sperret av med polititeip, ifølge avisen Politiken. Studentene krever at skolens rektor Vinca Wiedemann går av, etter at hun denne uken bortviste den populære sjefen for dokumentarlinjen Arne Bro. 

«Send Vinca hjem». «Vi vil ha filmskolen tilbake», står det på bannere som er hengt opp på filmskolens bygning. I pressemeldingen hevder studentene at de har har nedlagt undervisningen, for å skape sin egen filmskole, med den faglighet de savner, og etterlyser filmfagfolk som kan gi dem undervisning. 

«Arne er blevet bortvist». Den spente situasjonen ved skolen er et av flere høydepunkt i en lengre konflikt mellom skolens rektor siden 2015, Vinca Wiedemann, og flere av skolens studenter og ansatte, som mener rektoren tar skolen i feil retning. Årsaken er rektorens planer om reformering av filmskolen.

Morgenbladet har tidligere skrevet om motstanden mot Wiedemanns reform, som går ut på å slå sammen linjene ved skolen og gjøre den uavhengige kunstskolen om til en mer formell utdannelse, tilpasset den såkalte Bologna-avtalen, med bachelor- og masterløp. I februar i år holdt elevene ved skolen en «begravelse for verdens beste filmskole» – med blomster, seremoni, minneord og det hele. Motstanden fikk daværende kulturminister Mette Bock til å gripe inn og utsette den planlagte reformen.

Denne uken ble altså filmlærer og sjef ved dokumentarlinjen Arne Bro bortvist fra skolen, fratatt mobil og nøkler av rektor Vinca Wiedemann. Det ifølge filmmagasinet Ekko. Begrunnelsen for bortvisningen av Bro er foreløpig ukjent, men ifølge et brev som ble sendt ut fra rektor til studentene, og som er gjengitt av avisen Politiken, handler bortvisningen om en personalkonflikt.

Omfattende mobilisering. Arne Bro blir av flere beskrevet som mannen som står bak oppblomstringen av dansk dokumentarfilm. Han er særlig kjent for å lære studentene å stå foran kameraet selv, og for å jobbe med en type iscenesatt virkelighet. Han er også kjent som en motstander av Wiedemanns endringsreformer. På aksjonens facebookside pågår det fredag et omfattende mobiliseringsarbeid til støtte for den yndede dokumentarlæreren,  og mot rektor Wiedemann. 

«Vi anerkjenner at bortvisningen av Arne Bro er en personalsak, og at prosedyren omkring det bør respekteres. Bortvisningen har imidlertid ført til ennå en debatt om rektor Vinca Wiedemanns lederstil, og den utvikling skolen er på vei mot, ettersom Arne Bro i særdeleshet representerer den kunstneriske integritet som vi mener er helt essensiell for Filmskolen», skriver studentene i pressemeldingen.

Vinca Wiedemann har sagt til Politiken at situasjonen er alvorlig for alle involverte. Hun sier at hennes fokus er på å sikre faglige oppgaver og utdannelsesaktiviteter og at hun ikke kan kommentere saken ytterligere.

På facebooksiden melder studentene at «84,4 prosent av studentene» krever rektors avgang, og at aksjonen fortsetter fredag.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse