00:00 - 11. oktober 2019

Ung jente, voksen mann

Nils-Øivind Haagensen skriver følsomt og tvetydig om en manns kjærlighet til sin venns datter.

Upassende appetitt?: Nils-Øivind Haagensens nye roman knytter forsiktig an til kulturelle forestillinger om middelaldrende menn og ulovlig begjær. 

Situasjonen, sett utenfra: En 48 år gammel mann stopper opp ved en barnehage, får kontakt med en liten jente. De prater sammen, helt til en ansatt i barnehagen kommer bort og spør hva mannen vil. Mannen begynner på en forklaring, før han avbryter seg selv og sier «ingen fare». «Ingen fare?», spør den ansatte. Mannen unnskylder seg og går videre.

En annen situasjon: 48-åringen – han heter Jentoft – går inn på et utested i Oslo og bestiller en øl. Han er sammen med sitt fadderbarn, den da 16 år gamle Lindis, datteren til hans kamerat. De sitter ved et bord. Lindis har på seg skyggeluen til Jentoft, og Jentoft ser på henne og tenker at bedre enn dette blir det ikke.

Antydningens gunst. «Belastet» er kanskje det man kan kalle situasjoner som de beskrevet over, som er hentet fra Nils-Øivind Haagensens roman Dette norske livet. De knytter forsiktig an til kulturelle forestillinger om middelaldrende menn og ulovlig begjær. Tankene vandrer til både film (Vinterbergs Jakten) og litteratur (Nabokovs Lolita). Leseren er straks på vakt: Hva vil mannen med barnet? Har han kontroll på seg selv? Er adferden hans normal?

Annonse