07:13 - 30. oktober 2019

Tromsø risikerer å avvikles som kunstby i løpet av 2020, skriver Gaute Brochmann.

Tromsø risikerer å avvikles som kunstby i løpet av 2020, skriver Gaute Brochmann.

Praktbygg med oppussingsbehov: Tromsø kommune har lenge fremstått som ivrige etter å kvitte seg med et eiendommen som i dag huser Tromsø Kunstforening. Foto: Bjørn Jørgensen  / Samfoto / NTB Scanpix

Tirsdag 29. oktober skulle Tromsø kommune stemme gjennom en avtale for salg av Muségata 2, best kjent som huset til Tromsø Kunstforening. Dette er en skikkelig prakteiendom med park og en klassisk, fire etasjers murbygning fra 1894. Et hus med et svært fasjonabelt ytre – og en ditto morken og møllspist innmat.

Det ble det ikke noe av, i alle fall ikke i denne omgang. I tolvte time kom ordfører Gunnar Wilhelmsen på banen og utsatte avgjørelsen på ubestemt tid.

Dermed får en pikant sak i nordnorsk kulturliv en ny omdreining. Tromsø kommune har lenge fremstått som ivrige etter å kvitte seg med et gammelt hus det vil koste 20 millioner å sette i stand. Den mulige kjøperen er Universitetet i Tromsø, byens udiskutable hjørnesteinsbedrift. Ved å kjøpe huset vil de ikke bare spytte noen slanter i en slunken kommunekasse, men også befeste sin tilstedeværelse i sentrum av byen, noe som gjør en slik handel til en vinn-vinn-situasjon for lokalpolitikerne.

Annonse